Wanneer een website honderden of soms wel duizenden berichten per categorie heeft kan de Google crawler niet altijd volledig de website spideren. Dit brengt als gevolg dat niet alle belangrijke pagina’s kunnen worden geïndexeerd. Dit probleem kan worden opgelost met Multiple sitemaps met een Sitemap index. De sitemap index is zoals het woord het al zegt, een index van verschillende sitemaps.

Een sitemap mag maximaal 50.000 links bevatten of 10 MB groot zijn!

Een sitemap mag maximaal 50 000 links bevatten. Mocht je sitemap dus zo groot worden dat je dit maximale aantal overschreid is het verstandig om meerdere sitemaps te genereren en deze te strucutereren in een sitemap index. Hetzelfde geld wanneer een sitemap meer dan 10 MB groot is. Let dus op 1) totaal aantal links en 2) grootte van de sitemap.

Om de Google crawler te assisteren in het prioriseren kun je bijvoorbeeld één sitemap per categorie toevoegen. Al deze sitemaps zijn vervolgens gebundeld in een sitemap index. De URL van deze index ziet er bijvoorbeeld als uit als: website.nl/sitemapindex.

Hier kun je lezen hoe je een sitemap index kunt aanmaken: http://www.sitemaps.org/protocol.html#index

Tot slot zijn er ook in sommige andere gevallen meerdere sitemaps benodigd. Denk bijvoorbeeld aan een video sitemap, nieuws sitemap en image sitemap. Een nieuwssitemap is bijvoorbeeld benodigd om te worden opgenomen in Google nieuws en een video sitemap voor video rich snippets. Alle sitemaps kunnen vervolgens worden benoemd in de sitemap index welke weer kan worden geupload in Google Webmastert Tools.

Heb je vragen over jouw website of de indexatie van jouw pagina´s? Neem dan gerust even contact met ons op.